• Niet alleen de hypotheekrente is in een jaar tijd fors gestegen, ook rentes voor consumptieve kredieten liggen flink hoger.
  • Voor persoonlijke leningen is de rente in sommige gevallen omhoog geschoten richting de 8 procent.
  • Het financieren van een kleine verbouwing, auto of caravan is daarmee een stuk duurder geworden.
  • Lees ook: Hypotheekrente: 3 opvallende grafieken over de belangrijkste trends van dit moment

De stijging van de hypotheekrente in het afgelopen jaar heeft veel aandacht gekregen. Dat is niet verwonderlijk, gelet op de rol die een hypotheek voor de eigen woning speelt bij de vaste lasten van huiseigenaren. Maar de hypotheekrente is niet de enige rente die fors omhoog is gegaan. Ook consumptieve leningen zijn fors duurder geworden.

Neem de persoonlijke lening. Dit is een consumptief krediet dat niet gebonden is aan een onderpand zoals de eigen woning. Persoonlijke leningen worden voor verschillende doelen afgesloten, van een (kleinere) verbouwing en de aankoop van een auto tot de aanschaf van een camper, caravan of boot.

Een persoonlijke lening sluit je voor een bepaalde tijd af (de looptijd), tegen een vast rentepercentage. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Geldverstrekkers kijken vaak naar het netto maandinkomen om te zien of dat toereikend is om de maandlasten te dragen.

De totale kosten van persoonlijke leningen zijn in twaalf maanden tijd fors gestegen, zo meldt financieel intermediair Becam maandag in een persbericht.

Persoonlijke lening van €50.000: rente richting 8%

Als voorbeeld noemt Becam een persoonlijke lening van 50.000 euro bij vijf gespecialiseerde kredietbanken: Qander, Defam, BNP Paribas, Lloyds en Lender & Spender. De gemiddelde rente bij deze partijen lag in maart 2022 op 3,78 procent. Inmiddels is dat gestegen naar gemiddeld 7,7 procent.

Wat betreft de totale rentekosten van een persoonlijke lening gedurende de hele looptijd, geeft Becam een voorbeeld van een lening van 25.000 euro met een 10-jarige looptijd bij de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank. Gemiddeld lagen de totale rentelasten voor een dergelijke lening een jaar geleden op 6.657 euro. Inmiddels zijn de totale rentelasten gestegen naar 10.298 euro. Dat is ruim 3.600 euro meer.

De keuze voor een persoonlijke lening kan verschillen afhankelijk van het leendoel. Doorgaans is de rente van een persoonlijke lening hoger dan die van een hypotheek.

Aan de andere kant zijn er voor een verhoging van de woninghypotheek vaak extra kosten zoals het taxatierapport, het inschakelen van de hypotheekadviseur en eventueel notariskosten. Bij verbouwingen speelt de hoogte van het leenbedrag daarom een grote rol bij de keuze tussen financiering via een stukje extra hypotheek of een persoonlijke lening.

Leenbedragen hoger in 2022

Opvallend is dat, ondanks de gestegen rente, het aantal leenaanvragen afgelopen jaar met 18 procent is gestegen, zo meldt financiële vergelijker Independer dinsdag. Het gemiddelde leenbedrag dat wordt aangevraagd, bedraagt 14.330 euro.

De meest voorkomende leningen zijn voor de aankoop van een auto, gevolgd door een krediet voor een verbouwing of het aflossen van een andere lening.

Het aantal aanvragen voor een lening in verband met een verbouwing is afgelopen jaar met 34 procent gestegen. Dit heeft ook te maken met aanpassingen van de woning in verband met de gestegen energiekosten.

LEES OOK: Waarom een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek meestal NIET logisch is – maar soms toch wel handig